ابزار و مواد مصرفی در چرم دوزی
ابزار و مواد مصرفی در چرم دوزی
مهمترین ماده مصرفی در چرم دوزی چرم طبیعی است که در مقاله قبلی در مورد آن صحبت شد.
انواع آستری
آستری های چرمی
آستری های چرمی به طور معمول از چرم بز یا گوسفند ساخته می شوند به شکلی که چرم بز یا گوسفند را به قدری نازک می کنند که مانند پارچه منعطف می شود و به اصطلاح به آن جیر هم گفته می شود.از اشبالت که همان لایه داخلی پوست های طبیعی می باشد نیز به عنوان یک آستر طبیعی استفاده می شود.
آستری مصنوعی
آستری های مصنوعی شامل انواع سئیت ها،اشبالت های مصنوعی،چرم های مصنوعی،آستر سوزنی ،پارچه ها و … می باشند که تولیدی ها با توجه به میزان کیفیت محصولات خود از آنها استفاده می کنند.
چسب ها
چسب سراجی که به آن چسب فرنگی نیز می گویند به طور معمول برای چسباندن رویه کفش ها ،آستر کیف ها و یا چسباندن دولایه چرم به هم استفاده می شود.
نوع دیگر چسب به نام پی یو وجود دارد که بیشتر کفاشان برای چسباندن کفی کفش به رویه آن استفاده می کنند که مقاومت بیشتری به رطوبت دارد و روش خاصی نیز برای انجام چسب کاری دارد.
چسب های دیگری نیز در بازار کار وجود دارد که پایه آبی دارند و یا چسب های دوغی که برای چسباندن موقت کار استفاده می شود ،که در مقالات بعد به طور مفصل در مورد آن بحث خواهد شد.
متر ،خط کش و شابلون ها
در سراجی بیشتر از خط کش های فلزی برای اندازه گیری و برش استفاده می شود.
متر های پارچه ای در کار چرم دوزی در دو نوع معمولی و کفاشی مورد استفاده قرار می گیرند که در نوع کفاشی آن از یک طرف متر برای اندازه گیری بر حسب سانتی متر و از طرف دیگر آن برای اندازه گیری سایز کفش استفاده می شود.
شابلون های مورد استفاده نیز بر اساس نیاز انواع مختلفی دارد شامل شابلون سوراخ گزاری،دایره یا لبه کار،شابلون های کمربند ،بند ساعت و ….
چکش و مشته
از چکش بیشتر برای کارکشی در کفاشی استفاده می شود که همان کشیدن پستایی روی قالب است .
مشته وسیله ای است که برای کوبیدن بر روی انواع سمبه ها ،لبتا کردن در کفاشی و کیف دوزی ،کوبیدن دو لایه چسب خورد بر روی هم و …. که کاربرد زیادی در سراجی دارد.
کاتر
کاتر ها در سراجی انواع و اشکال مختلفی دارد که هر فرد با توجه به نیاز و نوع روش برش از آن استفاده می کند و به یاد داشته باشید بیشتر روش استفاده از کاتر مهم است نه نوع آن که ما در آموزش های بعدی به طور مفصل به آن می پردازیم.
لازم به ذکر است کفاشان برای بعضی از برشکاری ها در کفاشی از وسیله ای به نام گزن استفاده می کنند.
سمبه ها
برای تولید محصولات دست دوز نیاز به این داریم که محل دوخت و دوز را با وسیله ای سوراخ کاری کرده و بعد آن را با سوزن و نخ بدوزیم،که یکی از وسایل این کار سمبه است .سمبه ها برای سوراخ کاری دور تا دور کار و یا سوراخکاری برای نصب یراق آلات و یا شاید برای ایجاد یک طرح بر روی کار مورد استفاده قرار می گیرند.
سمبه های سوراخ کاری از سایز نیم میلی متر به بالا در بازار موجود می باشندوالبته برای سوراخ کاری و دوخت و دوز فقط از سمبه ها استفاده نمی شود و ممکن است از ابزارهایی همچون شیار زن و یا درفش نیز استفاده شود.
سمبه هایی در اشکال مختلف نیز وجود دارد که برای ایجاد طرح بر روی محصولات چرمی مورد استفاده قرار می گیرد.
سوزن
سوزن برای دوخت محصولات دست دوز استفاده می شود و به طور معمول از نوع بلند یا کوتاه نوک گرد است، که گرد بودن نوک سوزن به دوخت راحت تر چرم بسیار کمک و البته از آسیب رسیدن به چرم نیز جلوگیری می کند.
نخ
نخ ها در کار های دست دوز شامل نخ های موم زده،ابریشمی ،کفاشی و نایلنی است.که بیشتر از نوع موم زده آن که استحکام ، ماندگاری و البته قیمت بالاتری دارد استفاده می شود.سایز نخ ها نیز متفاوت است ولی متداول ترین سایز ها 0.6 و 0.8 و1 میلیمتر می باشد.
یراق آلات
یراق های بسیاری در تولید محصولات چرمی مورد استفاده قرار می گیرد مانند انواع پرچ ها،قفل ها ،حلقه ها،زیپ ها،مدبر ها،سگک ها و … که آن ها را در مقالات و آموزش های بعدی به طور کامل تری بیان خواهیم کرد.
قیچی
قیچی های چرم بری با قیچی های معمولی کمی تفاوت دارند برای این منظور طراحی شده اند که در سایز های مختلف در دسترس می باشند و برای برش انمواع چرم و آستری مورد استفاده قرار می گیرند.
برشکاری
برشکاری چرم هم اکنون به دو روش انجام می شود.روش اول و کلاسیک آن روش برش با دست می باشد که شامل برشکاری اول و دوم است و روش دوم برشکاری با دستگاه cnc می باشد.
در برش کاری با دست بعد از طراحی محصول طرح را بر روی قدک (یکی از مواد اولیه سراجی) می کشند و آن را برش می دهند و از آن به عنوان الگو برای کشیدن طرح بر روی چرم استفاده می کنند و بعد از آن به وسیله کاتر برشکاری را انجام می دهند.
در برشکاری با دستگاه ،طراحی توسط نرم افزار انجام شده و خروجی مناسب از طرح برای دستگاه cncگرفته می شود و طرح را به دستگاه می دهند و برشکاری به وسیله دستگاه و به صورت کاملا اتوماتیک انجام می پذیرد.در این روش برشکاری بسیار دقیق و یکنواخت می باشد که به کیفیت دوخت نیز کمک خواهد کرد.
در ادامه با انواع دوخت و روش تولید محصولات چرمی آشنا خواهیم شد و سپاس گزارم که مهارت جو را دنبال می کنید.
دیدگاهتان را بنویسید