آشنایی با انواع چرم مصنوعی و ویژگیهای هر کدام
این روزها چرم مصنوعی، جایگزینی محبوب و کارآمد برای چرم طبیعی شده است. امروزه در صنایع مختلف از جمله صنایع پوشاک، مبلمان و خودروسازی، شاهد رشد فزاینده استفاده از این مواد هستیم. دلیل آن هم این است که چرم مصنوعی علاوه بر داشتن ظاهری شبیه به چرم طبیعی، مزایایی چون قیمت مناسب و سازگاری با محیط زیست را به همراه دارد.
چرم مصنوعی، محصولی نوین و پیشرفته است که به دلیل ویژگیهای منحصربه فرد خود، توانسته جایگاه ویژهای در بازار به دست آورد.
چرم مصنوعی، انواع و اقسام متنوعی دارد که شناخت آنها و ویژگیهای هر یک به شما در انتخاب بهترین نوع برای مصارف گوناگون، کمک شایانی خواهد کرد. ما در ادامه این مقاله قصد داریم کاربردیترین انواع چرمهای مصنوعی را معرفی کنیم. تا انتها با ما همراه باشید.
چرم مصنوعی چیست؟
چرم مصنوعی همانطور که از نامش هم پیداست متشکل از ترکیبات مصنوعی و ساخته دست بشر میباشد، اما از نظر ظاهری، شباهت بسیار زیادی به چرم طبیعی دارد؛ به گونهای که در بسیاری از موارد، تشخیص آنها از هم غیرممکن خواهد بود.
مزایایی همچون تنوع طرح و رنگ، ارزان و مقرون به صرفه بودن، نگهداری آسان و همچنین سازگاری با محیط زیست از جمله اصلیترین دلایلی هستند که بسیاری از افراد، چرم مصنوعی را به چرم طبیعی، ترجیح میدهند.
لازم به ذکر است که چرم مصنوعی همچنین با نامهای چرم صنعتی و چرم بدلی نیز شناخته میشود.
معرفی 6 نوع چرم مصنوعی پرکاربرد
همانطور که در مقدمه هم به آن اشاره کردیم چرم مصنوعی، انواع و اقسام متنوعی دارد که از جمله اصلیترین و رایجترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
چرم مصنوعی اکلیلی (لمه)
چرم اکلیلی یا لمه یکی از محبوبترین انواع چرم مصنوعی موجود در بازار است که به دلیل تنوع بالای رنگبندی، کاربردهای گستردهای دارد. از جمله رنگهای این نوع چرم مصنوعی میتوان به مشکی، آبی، قرمز، طلایی و نقرهای اشاره کرد.
چرم اکلیلی علاوه بر تنوع رنگبندی، ویژگیها و مزایای دیگری هم دارد که منجر به گستردگی کاربردهای آن شده است. بارزترین ویژگیهای این نوع چرم مصنوعی پرکاربرد، شامل نرمی و لطافت، انعطاف پذیری و مقاومت بالا میباشد.
چرم مصنوعی اکلیلی معمولا برای تولید محصولات چرمی از قبیل کیف، کفش و محصولات تزئینی نظیر تابلو و قاب، مورد استفاده قرار میگیرد.
چرم مصنوعی پلی اورتان (PU)
دیگر نوع چرمهای مصنوعی با نام چرم پلی اورتان و یا پی یو شناخته میشود. این نوع چرم، کاملا و به طور صد در صدی مصنوعی بوده و از پلیمر ترموپلاستیک، تهیه و تولید میشود.
از جمله ویژگیهای چرم پلی اورتان میتوان به تنوع بالای رنگبندی، انعطاف پذیری و دوام بالا و همچنین قیمت مناسب و اقتصادی آن اشاره کرد. چرم مصنوعی PU همچنین با محیط زیست نیز سازگار است و این خود از بزرگترین مزایای آن به شمار میرود.
انواع مدل چرم مصنوعی پلی اورتان به دلیل دوام و ماندگاری بالا در تولید محصولات چرمی متنوعی از جمله کفش و مبلمان مورد استفاده قرار میگیرند.
چرم مصنوعی پلی وینیل کلراید (PVC)
چرم PVC یکی دیگر از انواع چرمهای مصنوعی است که به دلیل بهرهمندی از ویژگیهایی نظیر نگهداری آسان، دوام و مقاومت بالا و همچنین تنوع بالای رنگبندی و طرحهای آن، محبوبیت بسیاری در صنعت چرم سازی پیدا کرده است. علاوه بر آن برخورداری از سطحی براق و درخشنده نیز از جمله دلایل جذابیت این نوع چرم مصنوعی به حساب میآید.
چرم پلی وینیل کلراید در تولید محصولات چرمی متنوعی همچون مبلمان و صندلی ماشین و همچنین در تولید پوشاک به کار میرود.
چرم میکروفیبر؛ چرم مصنوعی درجه 1
چرم میکروفیبر یا میکروفایبر یکی از باکیفیتترین انواع چرمهای مصنوعی به حساب میآید. بارزترین ویژگی چرم مصنوعی میکروفیبر، نرمی و لطافت میباشد که آن را برای تولید محصولات چرمی متنوعی از جمله کیف، کفش، لباس و حتی مبلمان، کاربردی و مناسب ساخته است.
چرم گیاهی؛ جدیدترین نوع چرم مصنوعی
چرم گیاهی یکی از جدیدترین و پیشرفتهترین انواع چرم مصنوعی است که در سالهای اخیر رواج پیدا کرده است. این نوع چرم همانطور که از نامش پیداست از مواد گیاهی تولید میشود و سازگاری بالایی با محیط زیست دارد.
همچنین این چرم انعطافپذیر، مقاوم و بادوام است و میتواند جایگزین مناسبی برای چرمهای معمولی در تولید انواع محصولات مانند کفش، کیف و لباس باشد. با توجه به این ویژگیها، چرم گیاهی به عنوان یک گزینه پایدار و دوستدار محیط زیست در صنایع مختلف مورد توجه قرار گرفته است.
چرم مصنوعی منفذدار
چرم مصنوعی منفذدار، تنفس پذیری بهتری در مقایسه با دیگر انواع چرمهای مصنوعی دارد و همین امر، آن را به گزینهای محبوب تبدیل کرده است. چرمهای منفذدار به چرم کورفوم نیز معروف هستند و بیشترین کاربرد را در سوارکاری دارند.
انواع رنگ چرم مصنوعی
یکی از ویژگیهای مشترک اغلب چرمهای مصنوعی که آنها را به گزینهای محبوب تبدیل کرده است، تنوع بالای رنگبندی میباشد.
انواع رنگ چرم مصنوعی از مواد شیمیایی، تولید شده و طیف رنگی وسیعی دارند.
رایجترین انواع رنگ چرم مصنوعی عبارتند از:
- رنگ آکریلیک
رنگهای آکریلیک از رزینهای آکریلیک، تهیه و تولید میشوند. این نوع رنگها به دلیل مقاومت بالایی که در برابر نور خورشید دارند و سرعت بالای آنها در خشک شدن، کاربردهای گستردهای در صنایع مختلف از جمله صنعت چرم سازی پیدا کردهاند.
- رنگ راکتیو
یکی دیگر از کاربردیترین انواع رنگ چرم مصنوعی، رنگ راکتیو نام دارد. این نوع رنگها در اثر واکنش شیمایی به پوست چرم میچسبند. از جمله ویژگیهای اصلی رنگهای راکتیو میتوان به مقاومت بالای آنها در برابر مالش و شستشو اشاره کرد.
- رنگ پلی اورتان
از دیگر انواع رنگ چرم مصنوعی میتوان به رنگهای پلی اورتان اشاره کرد. دلیل نام گذاری این رنگها به پلی اورتان، ماده اصلی تشکیل دهنده آنها یعنی رزینهای پلی اورتان میباشد.
انواع رنگهای پلی ارتان از مقاومت بالایی در برابر سایش و خراشیدگی برخوردار هستند؛ همین موضوع، محبوبیت آنها را برای استفاده در صنعت چرم دوزی، دوچندان کرده است.
نکات مهم نگهداری از انواع چرم مصنوعی
یکی از اصلیترین دغدغههای افراد برای استفاده از چرم مصنوعی، دوام و ماندگاری پایین این نوع چرم در مقایسه با انواع چرم طبیعی میباشد. اما همانطور که تا به اینجا ویژگیهای انواع چرمهای مصنوعی را مورد بررسی قرار دادیم، دیدیم که دوام و ماندگاری بالا، ویژگی مشترک تقریبا تمامی آنها بوده است. در حقیقت شما با رعایت نکات نگهداری چرمهای مصنوعی میتوانید طول عمر آنها را به حداکثر برسانید. به عبارتی دقیقتر با رعایت اصول نگهداری مورد نظر میتوانید به طور میانگین بین 5 الی 7 سال از محصولات چرم مصنوعی خود استفاده نمایید.
از جمله مهمترین و اصلیترین نکات نگهداری از چرم مصنوعی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- از تماس مستقیم چرم مصنوعی با آب و رطوبت بپرهیزید؛ چرا که آب به مرور زمان میتواند منجر به تغییراتی در ظاهر محصولات چرمی شود. از جمله این تغییرات میتوان به پوسته پوسته شدن و تغییر رنگ چرم اشاره کرد.
- به هیچ عنوان چرم مصنوعی را در معرض مستقیم نور خورشید قرار ندهید؛ چرا که از طول عمر آن کم میکند.
- برای تمیز کردن انواع چرمهای مصنوعی، فقط و فقط از برس نرم و یا پارچهای لطیف استفاده کنید تا محصول چرمی شما پوسته پوسته نشود. در صورت ایجاد لکههای سرسخت نیز پیشنهاد میکنیم از محلول اب و صابون ملایم استفاده نمایید.
- برای افزایش مقاومت انواع چرم مصنوعی در برابر خراشیدگی و ترک خوردگی از اسپری و یا لوسیونهای مخصوص محافظت از چرم استفاده کنید. این اسپریها و یا لوسیونها همچنین مانع از ایجاد گرد و غبار بر روی چرم و همچنین افزایش انعطاف پذیری و لطافت آنها میشوند.
آموزش دوخت محصولات چرمی با انواع چرم مصنوعی
در آخر لازم به ذکر است که در صورت تمایل به یادگیری هنر و مهارت چرم دوزی میتوانید دوره مجازی آموزش چرم دوزی با دست مهارتجو را تهیه کرده و 0 تا 100 اصول و مهارت دوخت چرم را به صورت کاملا حرفهای آموزش ببینید.
هدف از تهیه این دوره آموزشی، ارتقاء مهارت چرم دوزی در بین علاقهمندان به این حرفه کاربردی میباشد. تمامی هنرجویان در هر سطحی، در پایان این دوره به طور کامل به تمامی فوت و فنهای هنر چرم دوزی، تسلط کافی پیدا کرده و میتوانند وارد بازار کار شوند.
دیدگاهتان را بنویسید