آشنایی با انواع دباغی چرم
آشنایی با انواع دباغی چرم و ویژگیهای هر یک
انواع دباغی چرم، روشهای مختلفی هستند که با استفاده از آنها میتوان پوست حیوانات را به چرم طبیعی، تبدیل نمود. از روشهای سنتی گرفته تا شیوههای پیشرفته امروزی، هر کدام ویژگیهای منحصر به فردی دارند و کیفیت و ویژگیهای چرم تولید شده را نیز تحت تاثیر قرار میدهند. شناخت انواع دباغی چرم به ویژه برای تولید کنندگان محصولات چرمی از اهمیت بسزایی برخوردار است و به آنها کمک میکند تا برای تولید هرگونه محصولی از بهترین چرم دباغی شده استفاده کنند.
ما در ادامه این مقاله قصد داریم انواع دباغی چرم را به همراه ویژگیهای هر یک از آنها مورد بررسی قرار دهیم. تا انتها با ما همراه باشید.
انواع روشهای دباغی چرم
به طور کلی انواع دباغی چرم به دو نوع دستی یا همان سنتی و ماشینی یا همان صنعتی، تقسیم بندی میشوند. در این بین، انواع روشهای دباغی سنتی از کیفیت بالاتری در مقایسه با شیوه صنعتی (ماشینی) برخوردار هستند.
در ادامه انواع دباغی سنتی چرم را معرفی خواهیم کرد که عبارتند از:
چرم دباغی شده با کروم
دباغی با کروم، جزو قدیمیترین انواع دباغی چرم میباشد. تاریخچه این نوع دباغی به سال 1858 برمیگردد. چرم باغی شده با کروم از نرمی و لطافت بالایی برخودار است، به علاوه اینکه انعطاف پذیری بالایی هم دارد. لازم به ذکر است که چرمهای تولید شده به روش دباغی با کروم در مقایسه با دیگر انواع چرم از مقاومت بالاتری در برابر آب و رطوبت نیز برخوردار هستند.
دباغی چرم با کروم یکی از سادهترین روشهای دباغی میباشد که بدون نیاز به تجهیزات خاصی و تنها با استفاده از کروم سولفات و دیگر نمکهای کروم میتوان چرم طبیعی نرم و منعطفی را در حداقل زمان ممکن، تولید و روانه بازار کرد.
از دیگر ویژگیهای دباغی چرم با کروم میتوان به سازگاری آن با محیط زیست اشاره کرد. تمامی این موارد دست به دست هم دادهاند تا دباغی با چرم از زمانهای قدیم تا به همین امروز، به عنوان یکی از بهترین روشهای دباغی در صنعت چرم سازی مورد استفاده قرار گیرد.
دباغی گیاه از انواع دباغی چرم
به عنوان یکی دیگر از انواع دباغی چرم میتوان از دباغی گیاه نام برد. در این روش همانطور که از نامش پیداست از موادی که در بافتهای گیاهی وجود دارد برای تهیه و تولید چرم استفاده میشود. اصلیترین ماده مورد نیاز برای دباغی گیاه، تانن میباشد.
در رابطه با ویژگیهای چرم تولید شده به روش دباغی گیاه میتوان به نرمی و انعطاف پذیری بالای آن اشاره کرد. ویژگی منحصر به فرد چرم دباغی شده به روش گیاهی این است که به عنوان تنها گزینه مناسب برای حکاکی و علامتگذاری روی چرم شناخته میشود.
نکته قابل توجه در خصوص استفاه از چرمهای تولید شده به روش دباغی گیاه، عدم مقاومت آنها در برابر آب و رطوبت میباشد. تماس آب با این نوع چرم، منجر به تغییر رنگ، خشکی و سفت شدن آن میشود.
دباغی آلدهیدی چرم
از دیگر انواع دباغی چرم میتوان به دباغی آلدهیدی اشاره کرد. دلیل این نام گذاری هم ترکیبات مورد استفاده در آن است که شامل گلوتار آلدهید یا اوکسازولیدین (C3H7NO) میباشد. ناگفته نماند که چرمهای تولیدی به روش آلدهیدی، نوع اصلی چرم بدون کروم هستند.
چرم دباغی شده به روش آلدهیدی، بی رنگ و یا سفید رنگ میباشد؛ به همین دلیل است که به نام چرم سفید نیز شناخته میشود.
بیشترین کاربرد این نوع چرم در تولید کفش نوزادان و همچنین در صنعت خودروسازی میباشد.
چرم دباغی شده به روش فرمالدهیدی
دیگر روش دباغی چرم به دباغی فرمالدهیدی معروف است. این روش، جزء پرخطرترین و کمطرفدارترین روشهای دباغی چرم به شمار میرود و در حال منسوخ شدن است. به عبارتی دیگر دباغی چرم به روش فرمالدهیدی، خطرات فراوانی برای کارگران داشته و حساسیتزا است.
دباغی چرم با روغن گل سرخ از باارزشترین انواع دباغی
یکی دیگر از انواع دباغی گیاهی به دباغی با روغن گل سرخ معروف است. همانطور که از نام این روش پیداست، روغن گل سرخ، اصلیترین ماده مورد استفاده در آن میباشد. از آنجایی که روغن گل سرخ، گران قیمت است، دباغی چرم با روغن گل سرخ به عنوان باارزشترین دباغی چرم نه فقط در ایران بلکه در جهان، شناخته میشود.
علاوه بر آن دباغی با روغن گل سرخ، جزء پیچیدهترین روشهای دباغی چرم به شمار میرود، همین زحمت زیاد و گران قیمت بودن، باعث شده تا کمتر کسی سمت تولید چرم به این روش برود.
انواع طبقه بندی چرم دباغی شده
در بخش قبلی مقاله انواع دباغی چرم را به همراه ویژگیهای هر یک از آنها معرفی نمودیم. اکنون لازم به ذکر است که همین انواع دباغی، یکی از اساس طبقه بندی انواع چرم میباشد. انواع چرم براساس نوع دباغی عبارتند از:
- چرم گیاهی
- چرم کرومی
- چرم جیر
- چرم اشبالت
- چرم نوبوک
- چرم ورنی
چرم گیاهی؛ سازگارترین نوع چرم با محیط زیست
انواع چرم گیاهی با استفاده از قسمتهای مختلف گیاهان، دباغی و تولید میشوند و سازگاری بالایی با محیط زیست دارند. استفاده از انواع چرم گیاهی، هیچ گونه عارضهای برای پوست انسان ایجاد نمیکند. همین سازگاری بالا با محیط زیست و شرایط پوستی انسان، چرم گیاهی را به یکی از بهترین انواع چرم از نظر نوع دباغی تبدیل کرده است.
- چرم کرومی
یکی دیگر از انواع چرم براساس نوع دباغی، چرم کرومی نام دارد. ویژگی منحصر به فرد انواع چرم کرومی این است که امکان چاپ و طراحی بر روی آنها وجود دارد. چاپ طرح بر روی چرم کرومی، عیوب و نواقص آن را پوشش میدهد.
- چرم جیر
چرم جیر از پوست بز و گوساله، تهیه و تولید میشود و حالت مخملی دارد. بیشترین کاربرد چرم جیر در تولید آستر میباشد.
- چرم نوبوک
از دیگر انواع چرم دسته بندی شده براساس نوع دباغی میتوان به چرم نبوک اشاره کرد. این نوع چرم، سطح لطیف و حالت مخملی شکلی دارد.
- چرم اشبالت
چرم اشبالت از ورقه ورقه کردن انواع چرمهای ضخیم، تهیه و تولید میشود. چرم اشبالت، مشابه چرم جیر است، اما با این تفاوت که درجه چرم اشبالت از جیر، کمتر میباشد.
- چرم ورنی
چرم ورنی نیز درست مانند چرم جیر معمولا از پوست گوساله و بز، تهیه و تولید میشود. اصلیترین ویژگی چرم ورنی، براق بودن ظاهر آن است که به دلیل پوششی است که روی سطح آن را با استفاده از یک لاک مخصوص میدهند.
استفاده از بهترین چرم دباغی شده و یادگیری اصولی چرم دوزی؛ 2 اصل مهم تولید محصولات چرمی باکیفیت
استفاده از چرم دباغی شده با بهترین کیفیت یکی از اصول مهم در تولید محصولات چرمی باکیفیت است. چرم دباغی شده مرغوب، دارای ویژگیهایی همچون استحکام بالا، انعطاف پذیری مناسب و زیبایی ظاهری است که در نهایت به ساخت محصولات چرمی با دوام و جذاب کمک میکند.
طبق آنچه در این مقاله آموختیم فرآیندهای دباغی متنوع و پیشرفتهای وجود دارد که هر کدام ویژگیهای خاصی را به چرم تولید شده میبخشند و انتخاب صحیح این فرآیندها نقش تعیین کنندهای در کیفیت محصول نهایی دارد. البته انتخاب بهترین چرم دباغی شده، تنها یکی از فاکتورهای موثر بر کیفیت محصول نهایی دارد.
علاوه بر آن آموزش اصولی چرم دوزی به عنوان اصل دیگری در تولید محصولات چرمی باکیفیت مطرح است. تسلط بر تکنیکهای صحیح چرم دوزی از جمله انتخاب نخ و سوزن مناسب، چگونگی برش قطعات و دوخت اصولی میتواند منجر به ساخت محصولات چرمی با دوام، ظریف و زیبا شود. در صورت تمایل به کسب مهارت دوخت چرم میتوانید در دوره آموزش چرم دوزی مهارتجو شرکت کرده و تمامی تکنیکها و فوت و فنهای هنر چرم دوزی را به صورت کاملا اصولی و حرفهای آموزش ببینید. پیشنهاد ما به شما برای آشنایی بیشتر با این حرفه جذاب و ورود به دنیای چرم دوزی دیدن دوره رایگان آموزش چرم دوزی مهارت جو هست. با دیدن این دوره شما شناخت بسیار خوبی از شروع یادگیری حرفه چرم دوزی خواهید داشت.
دیدگاهتان را بنویسید