معرفی ابزارهای چرم دوزی و کاربردهای هر کدام
ابزارهای چرم دوزی و کاربردهای آنها از مهمترین اطلاعاتی است که هر فرد در ابتدای مسیر ورود به حرفه چرم دوزی باید نسبت به آنها شناخت پیدا کند. این شناخت به افراد کمک میکند تا با انتخاب درست ابزارهای مناسب، محصولات چرمی با دوام و زیبایی تولید کنند. در مجموع، آشنایی با ابزارهای چرم دوزی یکی از پیشنیازهای اصلی برای ورود به این حرفه و تولید محصولات با کیفیت بالا است.
ما در ادامه این مقاله قصد داریم انواع ابزارهای چرم دوزی را به همراه کاربردهای هر یک از آنها معرفی کنیم. تا انتها با ما همراه باشید.
انواع ابزارهای چرم دوزی کدامند؟
همانطور که در مقدمه هم به آن اشاره کردیم یکی از اصلیترین الزامات ورود به حرفه چرم دوزی، تهیه یک سری ابزار و تجهیزات تخصصی میباشد تا با استفاده از آنها بتوانید فرآیند تولید محصولات چرمی را مرحله به مرحله با ظرافت و کیفیت بالایی، طی کنید. در واقع همانطور که دوخت یک لباس تمیز و شیک بدون چرخ خیاطی، غیر ممکن است، تولید محصولات چرمی هم بدون یک سری ابزار خاص، ممکن نخواهد بود. حال چه ابزارهایی؟
از جمله اصلیترین و مهمترین لوازم چرم دوزی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
چرم؛ اصلی ترین لوازم چرم دوزی!
پرواضح است که برای تولید یک محصول چرمی، نیاز به چرم خواهید داشت. به طور کلی دو نوع چرم در بازار موجود است، شامل چرم طبیعی و چرم مصنوعی که هر یک از آنها ویژگیهای خاص خود را دارند و شما میتوانید براساس نیاز و بودجه مدنظرتان، بهترین نوع چرم را انتخاب و خریداری کنید.
چرم طبیعی از کیفیت و دوام بالاتری در مقایسه با چرم مصنوعی برخوردار است و به طبع، قیمت آن نیز بیشتر میباشد؛ بنابراین اگر اولویت شما، کیفیت و دوام است، چرم طبیعی، بهترین گزینه میباشد. در مقابل اگر میخواهید با حداقل هزینه، محصول چرمی مورد نظر خود را تولید کنید، چرم مصنوعی، گزینه مناسبتری است.
نخ و سوزن؛ ابزار مورد نیاز برای دوخت چرم
نخ و سوزن، 2 ابزار جدائی ناپذیر از هنر چرم دوزی میباشند؛ به طوری که بدون وجود حتی یکی از آنها، امکان تولید محصول چرمی وجود نخواهد داشت. به این نکته توجه داشته باشید که نخی که برای چرم دوزی استفاده میشود با نخ معمولی متفاوت است. انواع دوخت روی چرم را میتوانید با 3 نوع نخ شامل نخ ابریشمی، موم زده و تریشهای پیاده سازی کنید. در این بین، نخ ابریشمی، ارزانترین و نخ موم زده، بادوامترین نخ چرم دوزی به شمار میرود. نخ تریشهای نیز برای دوختهای تزئینی مورد استفاده قرار میگیرد.
سمبه؛ ابزار سوراخ کاری چرم
از دیگر انواع ابزار چرم دوزی میتوان به سمبه یا سنبه اشاره کرد که برای آماده سازی چرم جهت دوخته شدن مورد نیاز است. با استفاده از سمبه میتوان ورقهای چرمی را سوراخ نمود. جنس اغلب سنبههای موجود در بازار از فولاد میباشد، اما این تجهیزات از نظر شکل و ابعاد دارای تنوع گستردهای هستند که برای انتخاب بهترین شکل و ابعاد باید نیازهای خود را در نظر بگیرید.
مشته یا چکش
انواع چرم طبیعی از مقاومت بسیار بالایی برخوردار هستند؛ همین ویژگی، فرآیند سوراخ کاری آنها را بسیار دشوار کرده است. بنابراین سمبه به تنهایی، قادر به سوراخ کردن چرم نخواهد بود و نیاز به یک ابزار کمکی دارد که از جمله آنها میتوان به مشته و یا چکش اشاره کرد. بدین منظور، باید سمبه را در قسمتی از چرم که قصد سوراخ کردن آن را دارید، قرار داده و با مشته به آن ضربه وارد کنید تا سوراخ شود.
فرآیند ضربه زدن به سمبه را با استفاده از چکش هم میتوانید انجام دهید، اما استفاده از چکش از نظر ایمنی اصلا تائید شده نیست.
درفش؛ جایگزینی برای سمبه
درفش، ابزاری است با وظیفهای مشابه سمبه! درفش یک وسیله آهنی است که یک دسته چوبی دارد و با استفاده از آن میتوان تعداد سوراخ مورد نیاز را بر روی ورقهای چرمی ایجاد کرد و آن را برای دوخته شدن، آماده سازی نمود.
دستگاه پرچ زن یا دکمه زن
دستگاه پرچ زن یا دکمه زن نیز دقیقا همان کار سمبه را انجام میدهد، اما با این تفاوت که به جای کاربرد خانگی، کاربرد صنعتی دارد. به این معنا که از دستگاه پرچ زن (دکمه زن) در کارگاههایی که میزان تولید محصولات چرمی در آنها زیاد است برای سوراخ کردن چرم، استفاده میشود.
تخته کار؛ ابزار ایمنی چرم دوزی
تخته کار نیز از جمله لوازم چرم دوزی میباشد که برای انجام فرآیند سوراخ کاری چرم، مورد استفاده قرار میگیرد. به عبارتی دیگر فرآیند سوراخ کردن چرم بر روی تخته کار صورت میگیرد تا به دیگر سطوح، آسیبی وارد نشود.
انواع تخته کار مخصوص چرم دوزی از جنس فایبرگلاس و پلاسیتک فشرده هستند.
قیچی مخصوص؛ ابزار برش چرم
یکی از مهمترین مراحل چرم دوزی، برش طرح ترسیم شده بر روی چرم میباشد که باید با دقت بسیار بالایی انجام شود تا ظرافت محصول نهایی به خوبی حفظ شود. از آنجایی که چرم در مقایسه با پارچههای معمولی از ضخامت بالاتری برخوردار است؛ بنابراین برای برش دقیق آنها نمیتوان از قیچیهای معمولی استفاده نمود و باید قیچی مخصوص این کار را تهیه کنید.
تیغ موکت بری
در بسیاری از موارد دیده شده که حتی قیچی مخصوص چرم هم، قادر به برش زدن آن نبوده است؛ اینجاست که به یک وسیله تیزتر مانند تیغ موکت بری، نیاز پیدا خواهید کرد.
با استفاده از تیغ موکت بری به راحتی میتوان طرح ترسیم شده بر روی چرم را با دقت و ظرافت بسیار بالا برش داد.
خط کش و گونیا؛ لوازم اندازه گیری چرم
از دیگر انواع ابزار چرم دوزی میتوان به خط کش فلزی و گونیا اشاره کرد که وجود آنها برای اندازه گیری در طول فرآیند تولید محصولات چرمی، الزامی میباشد. بهترین نوع خط کش برای اندازه گیری چرم، خط کش فلزی میباشد.
خط کش و گونیا علاوه بر اندازه گیری به منظور کاتر زدن و علامت گذاری روی چرم نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
یراق آلات؛ تجهیزات کاربردی و تزئینی چرم دوزی
یراق آلات از آن دست ابزارهای چرم دوزی هستد که علاوه بر کارایی زیادی که در تولید محصولات چرمی دارند زیبایی این محصولات را هم تحت تاثیر قرار میدهند؛ بنابراین پیشنهاد میکنیم در انتخاب و خرید آنها نهایت دقت خود را به خرج دهید.
کاربردیترین انواع یراق آلات در تولید محصولات چرمی از قبیل کیف و کفش، شامل سگکها، قفلها، بندگیرها و دکمهها هستند.
چسب از انواع ابزار چرم دوزی
به عنوان یکی دیگر از لوازمی که در طول فرآیند دوخت چرم به آن نیاز پیدا خواهید کرد، میتوان به چسب اشاره کرد. شما میتوانید از انواع مختلفی چسب از جمله چسب قطرهای، چسب همه کاره و یا چسب آهن برای چسباندن بر روی چرم استفاده کنید که در این بین، چسب آهن، بهترین گزینه است.
دستگاه پرس دکمه
یکی دیگر از انواع ابزار چرم دوزی که برای تولید محصولات چرمی دکمهدار مورد استفاده قرار میگیرد، دستگاه پرس دکمه نام دارد. با استفاده از این دستگاه میتوان انواع دکمههای پرچی، منگنه و زیرو رو پرچها را در تولید محصولات چرمی به کار برد.
غلطک رنگ از ابزارهای رنگ آمیزی چرم
در آخرین مرحله از فرآیند چرم دوزی به منظور حفظ تمیزی، زیبایی و ظرافت کار، نیاز است لبههای محصول را رنگ آمیزی کنید. بهترین ابزار برای این کار، غلطک رنگ میباشد.
نتیجه گیری بررسی انواع ابزارهای چرم دوزی!
طبق آنچه که در این مقاله آموختیم آشنایی با انواع ابزارهای چرم دوزی و نحوه استفاده صحیح از آنها یک ضرورت اساسی برای هر فردی است که قصد ورود به این حرفه را دارد. شناخت و کسب مهارت استفاده از این ابزارها یکی از پیشنیازهای اصلی برای موفقیت در حرفه چرم دوزی است و به افراد کمک میکند تا بتوانند محصولات چرمی با کیفیت و دوام بالا تولید کنند.
در آخر لازم به ذکر است که اگر قصد ورود به حرفه چرم دوزی را دارید و به دنبال یادگیری این مهارت کاربردی هستید، میتوانید دوره آموزش آنلاین چرم دوزی مهارتجو را تهیه کنید. این دوره، شامل تمامی فوت و فنهای چرم دوزی میباشد؛ به گونهای که هنرجویان در طول دوره به تمامی اصول دوخت چرم، مسلط شده و پس از اتمام دوره به راحتی میتوانند وارد بازار کار شوند.
دیدگاهتان را بنویسید